Borlänge Scoutkår
Infogad bild
Kårbladet
Borlänge Scoutkår febr 2003 årg. 18

Härligt med snövinter!
Infogad bild
Vi ses på vinterscoutdagen!

I detta nummer bl a [göm]
KO:s ruta
Avdelningar
Pepparkakshus
Fredsljuset
Granhuggning
Granförsäljning
Julmarknad-försäljning
Biscaya
KS-protokoll
Föreningsbidrag
 Invandrargrupp
Vice ordförande
Uvbergsstyrelse
Nycklar
Hänt i kåren
Programtillägg
Kårplanering
Dalacamp VI
Kommande nummer
Vinterscoutdag
 
Infogad bild

KO:s ruta

Hej!

Hoppas att ni alla har haft en skön jul med massor av god mat och ledighet!

Som ni säkert har lagt märke till är det ganska trångt på gatorna i Bergslagsbyn. Detta ställer i bland till med problem för våra grannar. Under december var det extra trångt när scouterna skulle hämtas och lämnas på scoutmötena, vilket ledde till att några grannar nu har hört av sig till oss. Vi måste alla hjälpas åt för att hålla gatorna fria i Bergslagsbyn. Borlänge kommun har lovat att ploga upp en väntplats, där vi kan hämta och lämna scouter för att undvika att stå i vägen. Sväng vänster i stället för höger in till Tansågården. Det är jätteviktigt att vi tar hänsyn till detta, vi vill behålla den goda relation vi har till våra grannar.

En rolig sak som hänt är att Borlänge scoutkår, tillsammans med Stora Tuna- och Falukårerna, fått ett bidrag från "Brödraföreningen Dalarnes Andreasbröder", en enhet av svenska frimurarorden. De ger oss 1000 kr, och skriver så här:

"Vi, varav en och annan äldre scout, beundrar er ledare i avdelningar och kårledning för de insatser som sker i sann scoutanda. Må den sanna scoutandan få god spridning, dagens samhälle behöver den mer än någonsin."

Sug åt er! // Ellinor

Avdelningar

Infogad bild
Cirka 20 scouter. Har besökt polisen på ett möte. Yngve Wängermark gjorde stor succé på miniorernas sista möte för jul, då han lärde dem att göra marsipangrisar.
Infogad bild
10 scouter finns regelbundet på mötena. Plockat lingonris, bundit och sålt kransar. Avslutade höstterminen med julgröt. Terminsprogram för våren gjordes på första mötet efter nyår.
Infogad bild
Traditionsenlig julfest före jul. Denna gång hemma hos Kalle och Viveca. 12 personer deltog. 3 seniorer skulle åka till Malung på tårtbakningstävling. Men ingen åkte.

Pepparkakshus

5 dec Pepparkakshustävling för tredje året Denna gång med cirka 30 pers. 5 hus byggdes denna gång.

Seniorernas hoppbacke och patrullscouternas skyskrapa och vindskydd delade förstaplatsen.
Infogad bild
Infogad bild
På andra plats kom de båda miniorpatrullerna med sina fina hus.
Infogad bild
Infogad bild

Fredsljuset

Uvberget den 9 dec. Ellinor hade före styrelsemötet tillsammans med medhjälpare ordnat ett ljusspår från badplatsen till Uvbergsstugan. Cirka 10 grader kallt och vit fin nysnö som lystes upp av alla lyktorna.

Vi samlades nere vid sjön med marschaller och lyktor, allt tänt med Fredsljuset. Fredsljuset är en låga som tänts i Betlehem och sedan fraktats i en fotogenlykta hela vägen upp till Sverige och även andra länder i Europa. Under resans väg har nya lyktor tänts från denna låga. Ellinor läste budskapet som följt med fredsljuset. Det var mycket stämningsfullt.

Sedan bjöds det på korv, pepparkakor och glögg vid elden.

Granhuggning

Granar har huggits den 24 nov i Nysäl. 5 pers. pulsade i snön Den 7de höggs kyrkgranar (cirka 5 m långa) vid Tanså Hytta. Det gick inte att köra upp till kraftledningen. 4 pers var för litet för att kunna dra fram några fler granar. Det är nästan 1 km till plogad väg. Det blev därför extra granhuggning den 15 dec. Denna dag var det en dubbelt så stor huggarstyrka som tidigare. De hämtade vi ytterligare drygt 100 granar i Nysäl. Hälften av dessa fick vi hjälp av en markägare att köra fram med scooter. Granarna i Nysäl växer på privat mark. De får vi betala för. I kraftledningsgatan mellan Lillstup och Tanså Hytta är det Stora som äger marken. Där får vi ta granarna gratis. Tyvärr finns det inte tillräckligt många granar där. I år lyckades vi inte få tag i mer än 3 tallar.

Granförsäljning

Vi sålde alla träd (utom ett) som vi fick till Tansågården. I princip sålde vi dem under fyra intensiva försäljningsdagar. Utebliven granleverans den 7 dec medförde att vi fick ställa in försäljningen den 8:e. Lördagen den 21:a tog träden i princip slut varför vi ställde in försäljningen den 22:a och den 23:e på kvällen. Tillgången på träd var den begränsande faktorn i år. Efterfrågan var stor och vi hade med säkerhet kunnat sälja ett 50-tal träd till. Efterfrågan på tallar var också stor. Vi hade säkert kunnat sälja 10 - 15 stycken. Annonseringen fungerade bra.

Vi har även levererat granar till några kyrkor som vanligt.

Banverksgranen har vi ordnat även till denna jul. Vi använder Borlänge Energi som transportör eftersom denna gran är för stor för att vi skall kunna frakta den utan lastbil.

Julmarknad 1 dec

Julmarknad med glöggförsäljning, lingonkransar, bröd, julkort mm. Samma plats på Borganäsvägen som tidigare. Missförstånd om inköp av glögg, men det löstes, så att glögg kunde säljas hela eftermiddagen. I år var det fint vinterväder denna dag.

Julförsäljning

Scouterna har sålt julkort, ljus, kalendrar och almanackor. Hur det gick rapporteras till KS på februarimötet.


Under de senaste 25 åren har 30 av våra seniorer som fått serniorstipendium använt det till att segla en vecka med Biscaya. Dessutom har ytterligare några personer deltagit i olika seglingar. Här kommer första delen av en rapport av förra sommarens långsegling.

Med Biscaya till Skottland och Loch Ness

Infogad bild

Rapport från Christer Sigrand, revisor i Borlänge scoutkår och vanligtvis skeppare med mera på Biscaya.

Svenska Scoutförbundets skolfartyg Biscaya har sedan 1942, varje sommar gjort långseglingar med svenska och utländska scouter. Under sommaren 2002 gick en seglats från Göteborg till Skottland och Loch Ness och tillbaka.

Skeppet är drygt 16 meter långt inklusive bogspröt och väger 25 ton. Hon har en mast med storsegel, fock och klyvare.

Ombord på skeppet var sexton personer, en skeppare, tre underskeppare och tolv besättningsmedlemmar. Resan varade under 16 dygn. På denna resa seglade jag som besättning. Jag var näst äldst ombord. Medelåldern ombord var cirka 22 år. Äldst var skepparen Lars-Göran Öhman, mästerlots med stor erfarenhet av Biscaya och sjöliv över huvud taget. Yngst var Gustav, sexton år. Vi hade en schweizare i besättningen, så språket ombord blev en blandning mellan svenska, tyska och engelska. I övrigt kom besättningen från Borlänge i norr till Helsingborg i söder.

Besättningen delades in i tre vakter, styrbord, babord och skansvakterna. Fyra i varje. En vakt seglar skeppet, en vakt lagar mat, diskar och städar och en är ledig. En vakt är fyra timmar lång utom på eftermiddagen då den är två timmar för att ge förskjutning så att inte samma vakt alltid arbetar på nätterna.

Spridda dagboksanteckningar:


Fredag 5 juli, klockan 21.30
Göteborg. Skeppet ligger alldeles framför Göteborgsoperan. De flesta i besättningen har kommit under dagen. Skepparna har varit ombord i flera dagar för att förbereda. Alla inköp är gjorda. Det återstår bara att bunkra diesel, vatten och gasol på Hisingen på vägen ut.

Lördag 6 juli, klockan 10.10
Vi är på väg mot Skottland. Nu är det full aktivitet ombord. Lunch håller på att lagas. De sista personliga sakerna sjöstuvas. Segel hissas. Fendrar och förtöjningslinor tas in. Så mycket som möjligt ska stuvas under däck. Det kommer att dröja fem, sex dygn innan vi är i Inverness. Alla är på däck för att se utfarten ur Göteborg. Göta Älvs mynning är imponerande och skärgården är vacker.

Lördag 6 juli, klockan 20.30
Jag tillhör styrbordsvakten och vi har frivakt från 20.00 till 04.00. Har just ätit god middag på nyfiskade makrillar. John har haft god

framgång med att dörja. 28 makrillar blev det till middag. Vädret har varit bra under dagen, men det har varit för lite vind och därmed dålig fart. Nu har vinden ökat något, farten just nu är 4 knop.

Söndag och måndag
Det har varit jobbiga dagar. Det har regnat mest hela tiden. Vi har haft motiga och lätta vindar. Skeppet har inte kommit så långt som vi hoppats. Det tog 36 timmar att passera Skagen.

Tisdag 9 juli, förmiddagsvakten
Sitter utkik och tittar ut över ett öde hav. Viktigt att ha bra uppsikt föröver, vi har sett både brädor och stockar i vattnet.

Vi har sett många olika fåglar, mest stormfågel, men även labb, sillgrissla och islom(?). Det regnar som det gjort de senaste två dygnen.

Tisdag 9 juli, andra plattvakten
Har just gått av som navigatör. Navigationen är enkel. Vi använder GPS, men vi gör även som i gamla tider. Vi räknar ut positionen efter fart och kurs.

Det är stor uppståndelse ombord. Vi har varit uppvaktade av 3 eller 4 delfiner. De lekte runt skeppet under cirka 20 minuter. De verkade ha mycket roligt och uppskatta våra ovationer. De simmade och hoppade lekfullt under fören, men de gjorde även fina hopp längs relingen inför bästa publikplats. En kommentar från en i arbetsvakten som just diskade: Diskar gör man ju ofta, men det inte så ofta man har delfiner som tittar på.

Vinden just nu är SO 10 m/s, farten är cirka 6 knop rätt väster ut. Snart kommer vi att passera 4 grader ost, vilket innebär att vi är halvvägs till Inverness. Solen skiner efter att det har regnat under större delen av dagen. Väderprognosen säger att det finns risk för åska.

Onsdag 10 juli, eftermiddagsvakten
Vi gör 5 knop mot Skottland och har avverkat mer än halva sträckan. Vi har sett sulor idag. Delfiner har också hälsat på igen.

Vi ligger cirka 8 timmar efter idealschemat, 100 distansminuter per dygn, vilket innebär att vi kommer till Inverness på fredag morgon. Just nu skiner solen och vi har hunnit torka upp det mesta som har varit vått. Temperaturen är 16 grader.

Dofterna från äppelkakorna som står på spisen verkar lovande. Te och kaffe är på gång också.

Jag går på segelvakt till klockan 16.00. Seglar till 18.00. Därefter är jag fri till 20.00, då vi ska diska efter middagen och göra i ordning nattfika. Därefter får vi sova några timmar för att gå på segelvakt igen klockan 24.00.

Vi har kommit in i Nordsjöns oljefält. Runt om oss ser vi oljeplattformar. De lyser i natten som hela städer.

Fredag 12 juli, förmiddagsvakten
Solen skiner och det är 15 grader varmt. Vi lagade frukost i morse. En del mat börjar ta slut, tepåsar, saft, juice, ost, bröd mm.

Vi ställer om klockan till engelsk tid, klockan 10.00 blir klockan 9.00, dvs. vakten blir en timme längre. Den kalkylerade idealtiden med 100 distansminuter per dygn sprack med cirka 12 timmar.

Vi har under nästan ett helt dygn seglat utmed den skotska kusten i den stora bukten Moray Firth. Inloppet till Inverness är vackert med dramatiska klippor på nordsidan och grönt fint böljande lågland på den södra. Vi navigerar med stor noggrannhet genom de grunda farvattnen i inloppet till Inverness och väljer en ränna med nordlig sträckning för att vara säkra på att vi kommer att ha tillräckligt med vatten under kölen hela vägen.

Clachnaharry Sea Lock utanför Inverness, meddelar på VHF att man kommer att öppna slussporten tidigast klockan 10.30. Det där med tidvattnet stämmer inte riktigt. Tidvattnet verkar vara något försenat jämfört de officiella tidvattentabellerna. Vi kom in i slussen klockan 11.00.

Efter lite väntan slussar vi upp och in till hamnbassängen där vi ska ligga. Ovanför slussen står vår skotske kontakt, sjöscoutledaren Derek Martin och tittar på klockan och konstaterar att vi är "seven minutes late". Klockan är sju minuter över tolv och skepparen hade bestämt träff klockan tolv denna dag, någon gång långt innan vi påbörjade vår seglats. Bra gjort trots allt, måste man konstatera.

Eftermiddag
Efter att skeppet gjorts fint igen efter cirka sex dygn till sjöss, är det dags för besättningen att sköta om sig själva. Vi duschar i marinans enda fungerande dusch, dålig sprutt enligt engelskt maner med elektrisk värmare för vattnet.

På kvällen är det "fri" middag med bidrag från skeppskassan. Går en tur på stan på egen hand. Träffar på underskepparna Artur, Martina och Joakim vid Flora McDonald's staty, hon som räddade Bonnie Prince Charles från engelsmännen. Vi köper fish and chips och sätter oss vid kanalen och äter. Jag provar Arturs vinägerindränkta chips. Två chips räcker.

 /fortsättning i nästa nummer/

Övrigt från KS 9 dec

§ 3 FÖREGÅENDE PROTOKOLL

Protokoll KS 2002-11-11 godkändes och lades till handlingarna med kommentar om nycklar.

§ 6 SKRIVELSER

  • Dalascout.nu med referat från förbundstämman. Ev ordnar distriktet en resa till en internationell jamboree i Finland 2004.
  • Kurs om bidragsansökningar
  • Anmälan till Dalacamp VI senast 2003-04-01.
  • Bokningsbekräftelse på Gyllehallen för loppmarknad den 25 - 26/4
  • Föreningsuppgifter på Internet skall lämnas.
  • Ändrade försäkringsvillkor = skärpta regler vid terrordåd.

§ 7 EKONOMI

Pär lämnade uppgifter på vilka som betalt medlemsavgifter. Det saknas fortfarande många. Avdelningsledare stöter på igen. Pär har gjort ny avstämning av budget. Ser bättre ut än förra gången.

§ 8 UTBILDNING

13 har anmält sig till Rättvikskurserna.

§ 9 PROGRAM

Ansvarig för Stålpilen ej angivet i programmet. Osäkert om ansvariga fjolårets tillfrågats.

§ 13 AVSLUTNING

Ordföranden avslutade mötet efter att styrelsen gemensamt gjort "Tycka-om-lappar"

Övrigt från KS 13 januari

§ 3 FÖREGÅENDE PROTOKOLL

Protokoll KS 2002-12-09 godkändes och lades till handlingarna med kommentarer om nycklar och inbjudan till Stålpilen

§ 6 SKRIVELSER

  • Julkort från Ulrika med familj.
  • Inbjudan från socialförvaltningen i Borlänge kommun till YAR-träff den 20/1. (YAR är ett program för att hindra ungdomar att hamna utanför samhället.)

§ 7 EKONOMI

  • Vi har fått 1000 kr från Dalarnes Andreas Bröder (en enhet av Svenska Frimurarorderna) för att vi gör ideella insatser för barn. Ellinor har skickat tack. Se vidare KO:s ruta.
  • Ekonomiska rapporter kommer på nästa KS.
  • Beslutades att minioravdelningen får cirka 250 kr för materialinköp som inte rymdes i avdelningsbidraget.

§ 8 UTBILDNING

Bekräftelse på anmälningar och kurser i Rättvik har kommit. Alla har fått sina förstaval. Rapport från kurserna kommer i nästa nummer

§ 11 TANSÅGÅRDEN

Det är trångt på Tansågatan. Vår trafik till och från TG har orsakat en del hinder för våra grannar. Information om hur vi kan förbättra situationen lämnas direkt skriftligt till föräldrar. Förslag till brev finns. Det skall kompletteras med synpunkter som kom fram under mötet. Ledare uppmanas också att utnyttja hela parkeringen på TG. Karro gör skylt som Bosse sätter upp vid häcken framför ingången.. "Besökande till Tansågården - Parkera ej på gatan." Se vidare KO:s ruta.

Lasse kollar vilken entreprenör som plogar i Bergslagsbyn. Kanske kan vi köpa plogning av gården. Det är svårt att få folk att ta på sig snöskottningen veckovis.

§ 13 AVSLUTNING

Ordföranden läste ett avsnitt ur "Vem snodde osten" och avslutade mötet.

Birgitta ordnar fika före nästa KS.

Föreningsbidrag

Den 29 november träffade Ellinor och Lasse kultur och fritidsnämnden om föreningsbidrag. Vi fick bidraget sänkt till 35.000 p g a vi haft färre sammankomster och deltagare/sammankomst än vad vi planerade i förra årets ansökan. Ökar vi igen kommer vi att få höjt bidrag.

Hjälp till invandrarbarn

På Tjärnaskolan finns en grupp som jobbar med att informera och försöka få in invandrarbarn i föreningslivet. De träffas 3 - 4 gånger/termin, men saknar en bra lokal. Birgitta Bergström är en av de personer som arbetar med dessa barn. KS beslöt att de får vara på TG när Birgitta är med.

Ny vice ordförande

På styrelsemötet i Uvberget avsade Birgitta Bergström sig uppdraget som vice ordförande men kvarstår i styrelsen som ledamot. Karolina Lindeberg blir ny vice ordförande. Hon var tidigare suppleant i styrelsen.

Uvbergsstiftelsen

Conny Axelsson har valts in i Uvbergsstiftelsen som representant för vår kår. Ingen har tagit på sig ordförandeskapet än. Kåren har nu full representation i Uvbergsstyrelsen.

Våra representanter är

Bosse Bergströmvald på 2 år 2001
Pär Högberg vald på 2 år 2001
Mikael Eriksson vald på 2 år 2002
Lars Roenius vald på 2 år 2002
Conny Axelssonvald på 1 år 2002 föräldrarepr
Therese Axelsson vald på 1 år 2002 seniorrepr
Ingemar Skymning vald på 1 år 2002 revisor
Arne Boström vald på 1 år 2002 revisorssuppl

Nycklar

Birgitta ringer Eva Norgren för att få juniornyckeln och hänger den i nyckelskåpet i förrådet på TG, så att patrullscouter kan använda den. Deras nyckel fattas fortfarande

Nycklar till förrådet TG finns hos Ingemar Skymning, Birgitta Bergström och på TG.

Hänt i kåren

  • Föreningsbidrag
  • Granhuggning
  • Granförsäljning
  • Julmarknad
  • Pepparkakshustävling
  • Fredsljuset
  • Julavslutningar

Program

På januari-KS gjordes nedanstående kompletteringar till vårtermins- Programmet.

  • Ellinor och Karro ansvariga för Kårplaneringen.
  • Ellinor ansvarig från kåren för Sankt Georgsfirandet.
  • Drakens Tårar sköts i år av en Gävlekår.
  • Missionskyrkans scouter skall bjudas in till Stålpilen

Kårplanering


Kom ihåg kårplaneringen lördag den 15 mars. Vi stämmer av läget i kåren och planerar för hösten, samt har en trevlig stund tillsammans. Det är viktigt att många kommer, både ledare, föräldrar, seniorer och andra vuxna i kåren. Inbjudan kommer.

Missa inte årets kårplanering!

Ledare, föräldrar och seniorer är välkomna på kårplanering med Borlänge scoutkår

lördagen den 15 mars.
Samling 09.00 utanför Mc Donalds.
Vi håller på till ca 15.00-16.00.
Tag med varm tröja och kåsa.

Under dagen får ni umgås med varandra, något gott att äta och prata om hur vi skall jobba i Borlänge scoutkår under nästa termin. Dessutom lovar vi lite andra spännande inslag.

Anmälan till Ellinor senast 10 mars

Johansson_ellinorhotmail.com
Infogad bild 023-243 68

Välkomna önskar Karro och Ellinor

Dalacamp VI

Infogad bild
Karro svarar för information om och anmälningar till Dalacamp VI.

Information november 2002

Junior-, patrull- och seniorscouter 26 juli - 2 augusti.
Miniorer 30 juli - 2 augusti.

 Temat för lägret är Gustav Wasa och hans färder genom Sverige och Dalarna. Under lägret kommer vissa aktiviteter att ha historisk prägel.

2000 - 3000 deltagare väntas till lägret.

Det kommer även att anordnas ett familjeläger samtidigt.

Det kommer mer information längre fram hur vi i kåren kommer att förbereda oss för lägret, anmälningstider, kostnader o s v. Lägerkommitté är inte tillsatt än. Vissa ekonomiska beslut måste fattas av kårstyrelsen.

Mer information om lägret finns på Kopparbos hemsida www.kopparbo.com

Information december 2002

Ellinor preliminäranmäler 16 scouter (msc, psc och ssc) Kontaktperson för kåren utses på nästa KS

Information Januari 2003

Anmälningsblankett delas ut i slutet av febr. och anmälningar lämnas in i slutet av mars.

Information mars 2003

Kostnader för kåren deltagare bestämdes KS.

Patrull- och seniorscouter 1.200. Föräldrar skjutsar till och från Kopparbo.

Karro kommer att dela ut anmälningspapper i början av mars.

Kåren betalar för ledare. Skulle det bli fler ledare än vad som behövs för antalet scouter skall ledare på avdelning i första hand inte behöva betala. KS beslutar om kostnad för övriga om det blir aktuellt.

Information april 2003

Anmälningspapper har delats ut. Av dessa framgår bl a att anmälningsavgiften är 200,- och skall betalas i samband med an- mälan. Denna avgift återbetalas ej. Resterande kostnad betalas enligt lägermeddelande.

På senaste KS bestämdes att Karro anmäler 2 ledare. Blir det fler ordnar vi extraplatser. Intresserade ledare anmäler sig till Karro.

Eftersom det kommer at bli en ganska liten grupp från kåren kommer vi att kontakta någon annan kår som vi kan bilda by tillsammans med.

Mer information kommer senare.

Läget den 12 maj:

Dalacamp VI. Ellinor har pratat med flera kårer som vi kan bo tillsammans med. Vi håller kontakt med Ornäs och Stora Tuna. 8 scouter och 2 ledare har anmälts, men ännu finns inga namn på ledare. Ellinor pratar med patrullscoutföräldrar. 2 seniorer kan vara intresserade att åka med som ledare, med det behövs vuxna också.

Hemsida: www.kopparbo.com


3 deltagare + 2 seniorer som ledare (+ Föräldrar)

Nästa nummer

Manusstopp Utgivningsdag
17 februari 3 mars
15 mars 31 mars
14 april 28 april
12 maj1 juni

Maj-Britt och Lasse tel 22 94 34 maj-britt.bergstentelia.com

Infogad bild

Vinterscoutdag - för hela familjen


Lördagen den 15 februari
Kl. 10.00
Samling på längdskidor i Hyttbro

Hyttbro ligger längst upp ovanför Skräddarbacken. Där finns bilparkering.

Vi gör sällskap med patrullscouterna upp till Bjusanstugan. Åker de ifrån oss hittar vi i alla fall, för det är spårat hela vägen.

Väl framme äter vi vår matsäck som kanske består av korv som vi grillar, varm choklad och smörgås. Kanske hittar vi på något mer.

När vi är nöjda åker vi tillbaka och får så småningom i Kårbladet läsa om hur patrullscouterna hade det under resten av sin hajk.

Välkomna

Maj-Britt eller Lasse 22 94 34


15 deltagare


© 2003-2021 Borlänge Scoutkår. Styrelsen